Saturday, March 11, 2017

WHAT MAKES ME CONFIDENT?

What Makes Me Confident?

Assalamualaikum dan selamat petang,

First of all I would like to apologize for this entry would not be in English.  Disebabkan aku tak dapat nak fikir tajuk yang sesuai dalam Bahasa Malaysia, so aku pun dengan selamba badaknya tulislah dalam English sahaja. Sebenarnya aku tengah kekeringan idea dan tak tahu nak tulis pasal apa, I think it's easier to talk about myself. Actually ini merupakan soalan untuk Sunshine Blogger Award yang aku kena tag tapi malas nak jawab semua lol sorry Razanah Anis.

Aku ni sebenarnya makhluk tuhan yang sangatlah kurang keyakinan diri hahaha. Especially bila aku ditempat baru dan kenal dengan orang-orang baru, aku punya confident level tu macam teruk gila. Macam-macam benda yang aku fikir dalam kepala otak. Biasanya aku selalu fikir apalah impression mereka semua dekat aku. Aku ni boleh diketegorikan dalam insecure juga lah kan? tapi takdalah insecure teruk cuma it just that aku takut first impression orang dekat aku ialah impression yang buruk. Memang lah kita hidup ni bukan nak impress sesiapa pun, tapi tak nak la orang ada any negative perception dekat kita. 

So, untuk memastikan aku punya confident level tu naik mendadak macam harga minyak kita sekarang, aku selalunya akan buat perkara-perkara di bawah,
PAKAIAN
Bagi aku untuk ada keyakinan diri ni, yang paling penting dan utama sekali ialah untuk aku jaga pakaian aku. Aku akan pastikan setiap benda yang aku pakai itu bersesuaian dengan aku (at least ikut taste aku sendiri lah). Kalau aku pakai barang orang ke apa, kalau barang tu cantik and ikut selera aku, aku akan confident. Tetapi kalau tak kena dengan gaya aku, memang susah sikit la untuk sesuaikan diri dengan pakaian tu haha. Disebabkan aku ni jenis yang berkulit hitam manis (manis ke?), aku tak yakin betul kalau kena pakai warna putih. Aku tak tahu kenapa, aku rasa bila aku pakai baju warna putih, automatik aku tenggelam. Perasaan aku sahaja kot? Tapi memang kalau boleh, aku lebih selesa untuk pakai baju yang berwarna lebih gelap sebab tak naklah menonjol sangat hahaha biarlah gelap sama gelap.
Iron Murah dan Cantik
Aku ni ada habit untuk iron pakaian-pakaian aku setiap masa. Even bila aku pakai t-shirt untuk duduk rumah sekalipun, aku tetap akan iron baju aku! hahaha. Tak confident weh kalau tak iron baju. Memang dari darjah satu lagi aku dah mula iron baju dengan sendiri (cukup berdikari tak?). So, bila aku belajar dengan sendiri semua benda ni, aku dah mula selesa untuk iron setiap benda yang aku pakai. Kadang-kadang ada sesetengah baju kemeja yang memang agak sukar sikit nak iron ikut material kain dia. Kalau macam tu, biasanya aku akan iron lebih dari 3 kali untuk memastikan kedutan dia betul2 hilang. Tapi kalau kedut dia tu banyak juga dan tak nak hilang, aku tukar baju lain huhuhu.

Tak boleh la pergi kelas atau sekolah untuk pakai baju yang berkedut. Aku rasa aku sangat selekeh dan serabut kalau tak iron baju. Cukup pantang kalau orang tegur aku tak iron baju, sebab aku setakat ni memang tak pernah tak iron baju kalau pergi mana-mana especially baju kemeja. Tapi habit ni sekarang makin kurang dah hahaha. Aku dah boleh terima kalau ada kedut sikit-sikit but not too much lah. Aku pernah sterika seluar trek yang kain dia berbunyi bila kita berjalan tu (entah apa nama material dia). Hasilnya, habis hangus seluar trek aku! hahaha so aku lebih berhati-hati dah kalau nak iron seluar trek sekarang ni.

Kalau ada benda yang tak lengkap dekat pakaian aku pun aku tak boleh hidup juga haha. Contohnya kalau aku punya tali leher atau tali pinggang tak tahu aku campak dekat sungai mana, aku takkan pergi kelas without wearing them. Sanggup aku ponteng kelas kot daripada aku pergi kelas tapi tak pakai tali pinggang semua tu. Benda ni aku dah buat since sekolah menengah lagi hahaha. Kalau tak jumpa saja barang-barang aku, aku takkan pergi sekolah. Malu lah kalau nak pergi sekolah tak lengkap dengan benda-benda tu. Selain rasa takda keyakinan diri, rasa malu juga kalau orang tengok haha tah benda-benda kau ni Syed.
DIKELILINGI RAKAN-RAKAN 
Men in Suit

Bila aku dengan kawan-kawan aku yang dah lama kenal aku takda hal lah. Memang keyakinan diri aku melonjak naik tahap dewa dengan diorang. Aku ni jenis yang kena rasa selesa dengan keadaan sekeliling aku. Bila aku dah mula rasa selesa aku takda masalah pun nak buat benda-benda bodoh depan orang ramai. Kalau dengan strangers, susah sikit la aku nak bercakap dekat depan. Kalau dengan kawan-kawan aku yang memang dah lama aku kenal ni, setakat suruh bercakap depan diorang 3 hari 2 malam pun aku boleh buat haha
MACAM MANA NAK JADI CIKGU KALAU TIADA KEYAKINAN DIRI?
Macam Mana Nak Jadi Cikgu Kalau Tiada Keyakinan Diri?

Kalau kau nak jadi cikgu, memang kau kena ada keyakinan diri yang tinggi weh itu aku akui. Sebab apa? Sebab kau kena berdiri depan budak-budak yang seramai 40 orang dalam kelas. Itu bukan satu perkara yang mudah. Mula-mula aku rasa susah juga nak deal dengan situasi ni. Boleh baca pengalaman pertama kali aku mengajar di SINI. Lama-lama, bila kau dah makin lama makin biasa dengan keadaan tu, so takda masalah langsung nak mengajar. Sekarang ni aku dah yakin dah kalau nak masuk kelas ke apa sebab aku ada KUASA. Bila kau percaya yang kau berhak dan berkuasa daripada budak-budak tu, kau akan rasa takda masalah pun sebab kau yang akan handle situasi tu. Senang cerita kena ubah mindset kau lah. Kena fikir positif. 
KESIMPULAN
Kesimpulannya, kau nak confident ataupun tak nak terletak dekat diri kau sendiri sebenarnya. Mindset kau tu yang penting. Kalau kau sejenis yang insecure teruk cuba ubah supaya berfikiran lebih positif. Kadang-kadang kita ni fikir banyak sangat. Hakikatnya benda yang kita fikir tu orang lain tak fikirkan pun. Tapi setakat ni bagi aku memang pakaian itu memainkan peranan yang penting untuk aku menjadi seorang yang sangat confident! Aku rasa kalau pakai tie tak matching dengan baju kemeja pun boleh murung aku seharian dekat sekolah hahaha. Okay itu sahaja perkongsian untuk harini. Penting sangat kan entry aku harini? kahkah terima kasih. 

53 comments :

  1. Seriously whatttt Syed kat rumah pun baju ber iron? Iskkkk Ira punya tahap konfiden pun pada pakaian tapi tak sampai tahap lagi macam gitu. Fuhhhh kira Ira belum tahap konfiden ke macam mana ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah. tapi sejak dua menjak ni malas dah sikit. Eh takdalah, lain orang lain cara dia haha. Mungkin saya suka haba lepas iron baju tu kot lol.

      Delete
  2. Tracksuit pun kena iron ke?? 😱😱😱
    Fairuz kadang-kadang berlakon confident je padahal kat dalam ni, huru-hara, jantung macam nak gugur. Hahahahaha... Tapi kite yakin kite orangnya positif! So, boleh cakap kat diri sendiri "YOU GO, GIRL!" Gituuu 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tracksuit lah harus di iron okay! dah la kedut seribu nak pakai pun tak selesa haha. Yeahhhhh who runs the world!? GIRLS! *tetiba.

      Delete
  3. sy pon pakai baju beriron juga kat rumah. tu pun kalau ada kenduri atau hari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ala tetiba tambah kalau ada kenduri kat hujung tu. ingatkan sama dah tadi.

      Delete
    2. kalau hari biasa, memang tak la nak iron baju 😂

      Delete
  4. Saya pun jenis iron tshirt tapi belum pernah lagi iron tshirt walaupun duduk di rumah je. Haha. Gila rajin lah Syed. Tabik! :D

    Betul tu. Apa pun mindset kita yang penting. Orang takde kata apa pun kadang2, perasaan kita je yang lebih. Tapi tue lah, nak set mind untuk yakin pun bukan mudah. Takpe2. Sis cuba :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan masalah rajin siqah tapi masalah keselesaan haha. tahlah, dia rasa macam lebih selesa pakai yang dah beriron.

      Kena observe orang yang luar biasa keyakinan dia dan tiru cara dia haha. Good luck sis!

      Delete
  5. Wahhh, sooo rajin. Saya kalau pakai tshirt memang taklah nak iron. Melainkan kalau dia berkedut sangat.

    Kalau nak beli tudung pun, carik yang susah berkedut, nampak tak tahap kemalasan dia tahap mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama punya lah beli tudung yang kain tak payah iron. hahaha..

      Delete
    2. hahahaha alaaa ni bukan sebab rajin tapi sebab lebih selesa kalau pakai yang beriron tu. Dia rasa macam syoknya. tak boleh nak describe macam mana kah2.

      Delete
    3. Sis sama macam mak saya! dia pun suka beli yang tak payah iron hehe.

      Delete
  6. Segaknya abang syed ni.. nasib saya lelaki sejati. aww :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa lain macam pulak dedaun comel ni ha.

      Delete
  7. unni baju g keja pun kadang x iron.hahahahah.inikn kat umah..rajin nya syed ni.taahap confidnt y sgt2 resepk... btw org y yakin ni lawys positif!!! itu y penting stay positif alwys positif..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takda makna rajin. cuma lebih selesa bila pakai baju yang dah diiron. bila pakai baju yang kedut kat public lagilah tak best hehe. Betul tu orang yang confident memang selalu positif. tapi kalau over confident pun annoying juga.

      Delete
  8. Semua org tertarik bab iron setiap baju tu. Patut tajuk jadi Sorang Syed and Iron. Hehe.

    Kak ana pun kalah dgn awak. Kalah teruk. Sebab kak ana memang jarang iron baju even tudung tapi dengan confident nya boleh keluar jalan2. Siap bergambar lagi. Haha. Sebab tu kalau beli baju atau tudung kak ana suka cr yg tak perlu iron. Jimat masa especially bila travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah lah kak! hahahaa mungkin boleh diconsider tu untuk nama blog kahkah.

      Bukan rajin mana pun kak, tapi cuma lebih selesa bila pakai yang dah diiron. kalau tak iron tu pakai pun rasa pelik. Saya meroyan juga la kalau terpaksa pakai baju kedut seribu bila pergi travel takda iron kah2.

      Delete
  9. Syed boleh buat part time ni, iron kan baju... terlebih rajin ni... untung sapa dapat Syed ni...lagi satu boleh panggil saya bro je... no hal... saya pun tak lah tua sangat... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaa masalahnya saya bukannya rajin bro azlan cumanya lebih selesa macamtu. suka iron baju sendiri je, baju orang lain tak suka haha. okay beres bro hehe (sebenarnya nak guna bro dah tapi takut pulak orang cakap 'siapa bro kau?' hahaa)

      Delete
  10. Pakcik pegi kebun Xpernah iron baju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha alah pakcik pergi kebun tak payah iron baju pun takpa yang penting duit masuk hehe.

      Delete
  11. samalah kita kalau baju berkedut jangan harap nak keluar dari rumah mesti kena iron dulu hihi

    ReplyDelete
  12. Mai ai level iron t-shirt ni rajin bebenor Syed, hahaha. Dulu mai tak confident nak ke depan, tapi setelah mengamalkan sikap LANTAK LER, makin tak kisah nak menonjolkan diri, hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah tahniah mai kerana berjaya mengamalkan sikap LANTAK LER! bukan mudah tu hehe. bukan rajin pun mai cuma lebih selesa kalau pakai yang dah diiron tu.

      Delete
    2. Hahaa...Mai, dulu mrs pip pun iron segala baju d tshirt walau d rumah...tracksuit pun iron sekali...tu dulu lah Mai...
      Dah kawin ada anak, tak sempat la nak iron segala jenis baju, so kita geng, guna konsep LANTAK LER..hihi...

      Delete
  13. Rajin gila iron baju even baju dduk rumah.. hahaha.. Anyways, you spell my name wrongly.. It's Razanah Anis.. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sebab rasa sedap kot bila pakai yang dah iron. cubalah kalau tak percaya. Ehhhh I spell it right la. cuba check balik kah2.

      Delete
    2. Sedap mmg la sedap tp entah la.. Paling malas iron bju.. haha..
      elehhhh.. dah edit mmg la jadi right.... ahaha..

      Delete
    3. hahaha sebab syed dah biasa kot so alah bisa tegal biasa orang kabo (betul ke tu). Mana bukti dah edit? haaaa.

      Delete
  14. Sepadan dah peranan sebagai seorang cikgu mestilah kemas dan ada penampilan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahhhh saya rasa saya memang sesuai jadi cikgu ni hahaha.

      Delete
  15. perghhh bab iron baju tu sis tak boleh lawan sebabnya sis malas betul nak pegang iron. Ni basuh sekolah anak pun belum iron lagi cikgu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha biasa la tu sis sebab dah ada anak-anak kan, banyak tanggungjawabnya. Setakat saya ni apa la sangat kerjanya hehehe.

      Delete
  16. mmg rajin betul ni mcm my husband jugak..baju anak2 pun dia iron..selalu org yg suka iron baju n nampak kemas dlm berpakaian ni cerewet hehe (like my husband la dulu..hehe) sorry jer Syed kalau tak betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha cerewet juga la sikit saya ni betul la tu kahkah. tapi okay apa kalau kemas-kemas pun kan hehe.

      Delete
  17. amboi rajin kemain sampai baju rumah pun nak iron eheh. sy yg perempuan ne pulak tak suka iron baju melainkan terpaksa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bukan rajin mana pun tapi lebih selesa macamtu laaa

      Delete
  18. i dulu macam syed lah..baju rumah pun siap iron..kdg2 iron seminggu seklai terus..tp sejak busy memanjang..lepas cuci baju terus lipat dlm almari..nak g keje baru iron baju yg mana nak pakai..huhu...sbb faktor penat mungkin nak iron semua baju..btw hemsem2 belake org dlm.gambar tu..syed pun hemsem juge..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bukan iron sekaligus. Tapi satu satu la haha sebab mmg suka buat kerja last minute kahkah. Dkay la tu busy pun sempat lagi nak gosok kan haha. Thanks di atas pujian tersebut hehe.

      Delete
  19. Memang penting.. Hahaha..
    Iron baju tu Dasat tu.. dari darjah satu.. siap iron t-shirt yg tak menahan.. Hahaha..
    Akak dulu pun pernah gak ponteng sekolah sebab baju sekolah tak gosok.. Tapi keyakinan tu sebenar datang dari diri.. Bila yakin, pakai apa pun pasti keyakinan tu datang.. ini akak lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha betul tu kak. Tapi sebab memang dah biasa pakai dah bergosok, dia rasa lain macam sikit kalau tak gosok dulu hehe bukan rajin sgt pun kalau nak ikutkan.

      Delete
  20. Waaa.. Bgus nii. Suka bpkaian kemas slalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha bagus kan. Baru la yakin kalau kemas2 lol puji diri sendiri.

      Delete
  21. sama mcm sy. tp sy tudung mesti ber iron. kalau x mmg moody laa sy mcm g bangkok aritu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Tak best kalau pakai sesuatu tu tak beriron hehe finally ada geng

      Delete
  22. Tudung yang tak jadi also ruins my confidence level huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa itu kalau perempuan. tak habis2 duk tiup tudung kasi jadi hehe.

      Delete
  23. Alah bisa tegal biasa gitu... bukan hang sorang je Syed, hakak ni kalau kena suruh ckp depan orang ramai mau menggigil jugak kot. Tambah lagi kena ckp Inggeris ke. Mau tunggang terbalik jadiknya hihi...

    Apa pun itulah pengalaman namanya. Pengalaman adalah guru yg terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, saya sekarang dah okay dah kak sejak banyak melalui perkara-perkara yang memalukan ketika di kampus kahkah.

      Delete
  24. dalam ruma pun iron baju, wah mmg penting kan keterampilan diri ni ! =D mmg penting untuk kyakinan kita juga suduut luaran ni =)

    ReplyDelete